Oto przepis na pyszną lasagne :)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sos pomidorowy Basilico lub pomidory z puszki
- sos beszamelowy (ja robię sama, ale można kupić gotowy)
- płaty makaronu do lasagne
- ser żółty
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy mięso mielone. Jak mięso się obsmaży dodajemy zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z gotowym sosem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera (ja daję na przemian mozzarellę i ser żółty) aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem żółtym. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut.
Na patelni podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy mięso mielone. Jak mięso się obsmaży dodajemy zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z gotowym sosem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera (ja daję na przemian mozzarellę i ser żółty) aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem żółtym. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut.
Jak zrobić sos beszamelowy?
Składniki:
- 50 g mąki (ok. 1/3 szklanki – pół szklanki to 65 g)
- 50 g masła (10 płaskich łyżeczek)
- 400 ml mleka (jeśli ma być rzadszy użyjcie 600 ml mleka)
- jajko (opcjonalnie)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Chwile podsmażamy masę a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy
W pierwszej kolejności roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Chwile podsmażamy masę a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy
A oto moje zdjęcia wykonane w trakcie wielkiego gotowania ;)
2. Układamy płaty makaronu:
4.Ponownie smarujemy beszamelem i układamy ser (ja daję w środkowej warstwie mozzarellę) :
Kroki 1-4 powtarzamy jeszcze raz, tak by stworzyć wielowarstwową lasagne, jako ostatnią warstwę układamy żółty ser i sypiemy ziołami:
Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut, 180st.
A tak wygląda lasagne już po upieczeniu:
Voila :) Smacznego!
No comments:
Post a Comment