Tuesday, March 13, 2012

Lasagne

Dzisiaj post nie modowy, ale kulinarny :) Mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu :)

Oto przepis na pyszną lasagne :)

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sos pomidorowy Basilico lub pomidory z puszki
  • sos beszamelowy (ja robię sama, ale można kupić gotowy)
  • płaty makaronu do lasagne
  • ser żółty
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy mięso mielone. Jak mięso się obsmaży dodajemy  zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z gotowym sosem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera (ja daję na przemian mozzarellę i ser żółty)  aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem żółtym. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut.
Jak zrobić sos beszamelowy?
Składniki:
  • 50 g mąki (ok. 1/3 szklanki – pół szklanki to 65 g)
  • 50 g masła (10 płaskich łyżeczek)
  • 400 ml mleka (jeśli ma być rzadszy użyjcie 600 ml mleka)
  • jajko (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Chwile podsmażamy masę a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy


Jest to zmodyfikowany przeze przepis ze strony: fotoprzepis..pl


A oto moje zdjęcia wykonane w trakcie wielkiego gotowania ;)









 1. Wylewamy sos beszamelowy na dno naczynia:


2. Układamy płaty makaronu:


 3. Wykładamy farsz:



4.Ponownie smarujemy beszamelem i układamy ser (ja daję  w środkowej warstwie mozzarellę) :


Kroki 1-4 powtarzamy jeszcze raz, tak by stworzyć wielowarstwową lasagne, jako ostatnią warstwę układamy żółty ser i sypiemy ziołami:



Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut, 180st.


A tak wygląda lasagne już po upieczeniu:


Voila :) Smacznego!

No comments:

Post a Comment